Què és BiM Participa?
Per què és important la participació?
A més a més, la Participació Ciutadana forma part del denominat Govern Obert, junt a la Transparència i la Col·laboració, sent aquest una cultura de governança que tracta d’apropar les institucions a la ciutadania.
On está regulada la participació?
La propia Constitució Espanyola garanteix a l’article 23 i a l’article 105.a, el dret de la ciutadania a la participació política en el assumptes públics. De fet, des de fa uns anys, s’està desplegant tota una agenda legislativa que dota a les institucions d’un marc jurídic per incloure vertaders mecanismes participatius. En el cas de la Comunitat Valenciana, a inicis del 2023, es va aprovar la Llei 4/2023, de 13 d’abril, de Participació Ciutadana i Foment de l’Associonisme de la Comunitat Valenciana, que deroga la Llei 2/2015, de 2 abril, de Transparència, Bon Govern i Participació de la Comunitat Valenciana.
D’altra banda, el foment de la participació ciutadana i el Govern Obert es troba en línia en l’esperit de la Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible que la conformen, particularment, l’ODS 16 (pau, justícia i institucions sòlides) i l’ODS 17 (creació d’aliances).
Bonrepòs i Mirambell, un poble participatiu i obert
Des de l’any 2015, el nostre municipi ha encetat diversos processos, mecanismes i iniciatives vinculades amb la participació ciutadana com els Pressupostos Participatius, els processos d’obertura en l’elaboració de Plans Locals, el foment del teixit associatiu, la posada en marxa del canal de WhatsApp municipal, la creació de la Bústia Ciutadana o la promoció d’òrgans de consulta d’àmbit local com el Consell Agrari Municipal o el Consell de Cultura.